馃崺聽T艂usty Czwartek 2022 馃崺

W tym roku t艂usty czwartek przypada 24 lutego. T艂usty czwartek, jest to ostatni czwartek przed 艢rod膮 Popielcow膮, kt贸ra rozpoczyna Wielki Post,聽 trwaj膮cy a偶 do 艢wi膮t Wielkanocnych. W tym dniu, jak pewnie ka偶dy z was wie, tradycyjnie je si臋 p膮czki i faworki. Staropolskie przys艂owie m贸wi:

"Powiedzia艂 Bartek, 偶e dzi艣 t艂usty czwartek, a Bartkowa uwierzy艂a, dobrych p膮czk贸w nasma偶y艂a"

Wyb贸r p膮czk贸w w sklepach i cukierniach jest ogromny. Zach臋cam do usma偶enia ich samemu

w domu z pomoc膮 kogo艣 starszego by by艂o bezpiecznie, bo gor膮cy t艂uszcz mo偶e by膰 niebezpieczny. Je艣li nie macie przepisu to proponuje skorzysta膰 z tego kt贸ry znalaz艂em w sieci (AniaGotuje.pl).Takie p膮czki domowe s膮 najlepsze, cho膰 mo偶e nie b臋d膮 wygl膮da膰 jak te sklepowe.

Przepis na p膮czki

Czas przygotowania:聽1 godzina

Czas sma偶enia:聽30 minut

Liczba porcji:聽17 p膮czk贸w

Sk艂adniki na p膮czki

路聽聽聽聽聽聽聽 500 g m膮ki pszennej - oko艂o 3 szklanki

路聽聽聽聽聽聽聽 1 szklanka ciep艂ego mleka - 250 ml

路聽聽聽聽聽聽聽 4 偶贸艂tka 艣rednich jajek

路聽聽聽聽聽聽聽 40 g cukru - oko艂o 3 pe艂ne 艂y偶ki

路聽聽聽聽聽聽聽 25 g 艣wie偶ych dro偶d偶y lub 7 g dro偶d偶y suchych

路聽聽聽聽聽聽聽 1/4 kostki mas艂a - 50 g

路聽聽聽聽聽聽聽 szczypta soli

路聽聽聽聽聽聽聽 2 艂y偶ki spirytusu lub rumu - mo偶na pomin膮膰

路聽聽聽聽聽聽聽 1 litr oleju lub smalcu do sma偶enia p膮czk贸w

Pozosta艂e dodatki

路聽聽聽聽聽聽聽 80 g dowolnej marmolady do nadziewania p膮czk贸w

路聽聽聽聽聽聽聽 80 g kandyzowanej sk贸rki owocowej

Ze sk艂adnik贸w na ciasto uszczknij po 艂y偶ce m膮ki, cukru oraz 3 艂y偶ki ciep艂ego mleka i ca艂e 25 gram贸w 艣wie偶ych dro偶d偶y. Dro偶d偶e rozetrzyj z reszt膮 sk艂adnik贸w. Ca艂o艣膰 dobrze wymieszaj, przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw w ciep艂e miejsce na minimum 15 minut. Zaczyn powinien urosn膮膰 i bardzo si臋 spieni膰 (w razie potrzeby poczekaj jeszcze 10 minut). Naczynie z zaczynem mo偶esz umie艣ci膰 w lekko nagrzanym piekarniku (do 35 stopni). W du偶ej misce umie艣膰: nieca艂e 500 gram贸w m膮ki pszennej (minus 艂y偶ka u偶yta do zaczynu). Do p膮czk贸w na dro偶d偶ach polecam m膮k臋 pszenn膮 wroc艂awsk膮. Je艣li masz w domu tylko m膮k臋 tortow膮, to i taka r贸wnie偶 b臋dzie dobra. Dodaj szczypt臋 soli, cztery 偶贸艂tka jajek, 50 gram贸w roztopionego i przestudzonego mas艂a oraz pozosta艂e dwie 艂y偶ki cukru.聽

Wlej r贸wnie偶 nieca艂膮 szklank臋 ciep艂ego mleka (minus 3 艂y偶ki u偶yte do zrobienia zaczynu) oraz zaczyn. W tym momencie mo偶esz r贸wnie偶 doda膰 alkohol. Wlej dwie 艂y偶ki spirytusu, rumu lub w贸dki. Wysokoprocentowy alkohol dodany do ciasta sprawia, 偶e p膮czki podczas sma偶enia ch艂on膮 mniej t艂uszczu. Wymieszaj wszystkie sk艂adniki i zacznij wyrabia膰 ciasto na p膮czki. Z pocz膮tku ciasto wyrabiam chwil臋 d艂o艅mi a nast臋pnie przenosz臋 je pod mikser z hakami do ciasta dro偶d偶owego. Ciasto wyrabiaj tak minimum 5 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno by膰 jednolite, jednak do艣膰 lepkie i lu藕ne. Ciasto b臋dzie si臋 nadal przykleja艂o do 艣cianek miski.聽

Takie ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je 艣ciereczk膮 bawe艂nian膮 lub foli膮. Odstaw do wyrastania na minimum godzin臋. Najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wy偶sza ni偶 35 stopni. Po godzinie ciasto powinno 艂adnie urosn膮膰. Je艣li mam czas, to zostawiam ciasto do wyrastania nawet na 80-90 minut. Je艣li nie masz dro偶d偶y 艣wie偶ych i chcesz u偶y膰 dro偶d偶y suszonych, to nie szykuj zaczynu. W贸wczas wszystkie sk艂adniki na ciasto na p膮czki umie艣膰 w jednej misce. Ciasto wymieszaj i wyrabiaj odrobin臋 d艂u偶ej, ni偶 te z zaczynem. Ciasto na dro偶d偶ach instant mo偶e potrzebowa膰 d艂u偶szego czasu wyrastania, ni偶 te szykowane na dro偶d偶ach 艣wie偶ych.

Przygotuj sobie stolnic臋. Wysyp na ni膮 troch臋 m膮ki. Na tak przygotowan膮 stolnic臋 prze艂贸偶 wyro艣ni臋te ciasto dro偶d偶owe. Odrobin膮 m膮ki obsyp je r贸wnie偶 od g贸ry. Przygotuj wa艂ek oraz wykrawacz臋 do p膮czk贸w. U偶y艂am wykrawaczki do ciastek o 艣rednicy 7 cm. Puszyste ciasto rozwa艂kuj delikatnie na grubo艣膰 oko艂o 2,5 cm. Wykrawaczk膮 wycinaj p膮czki. Uk艂adaj je jeden obok drugiego na lekko opr贸szonej m膮k膮 desce. Ciasto po wyci臋ciu ponownie lekko zagniataj, wa艂kuj i wycinaj kr膮偶ki. Staraj si臋 u偶ywa膰 jak najmniej m膮ki do podsypywania ciasta. Tak przygotowane p膮czki przykryte 艣ciereczk膮 bawe艂nian膮, odstaw na 30 minut w ciep艂e miejsce. Z podanej porcji sk艂adnik贸w wysz艂o mi 17 p膮czk贸w.聽

Je艣li planujesz nadziewa膰 p膮czki marmolad膮, to mo偶esz to zrobi膰 po usma偶eniu p膮czk贸w (ja tak robi臋) lub nadzia膰 p膮czki jeszcze przed sma偶eniem. Mo偶esz to zrobi膰 tak: Ka偶dy fragment ciasta na p膮czka lekko rozp艂aszcz. Na 艣rodek wy艂贸偶 艂y偶eczk臋 marmolady. Zamknij marmolad臋 w 艣rodku ciasta (podobnie jak do pierog贸w) i bardzo dok艂adnie zlep p膮czka. Formuj go w d艂oniach na kszta艂t kuli.聽W trakcie wyrastania p膮czk贸w przygotuj sobie 艣redniej wielo艣ci garnek. Wlej do niego minimum 700 ml 艣wie偶ego oleju ro艣linnego o wysokiej temperaturze spalania. Polecam olej rafinowany: rzepakowy, ry偶owy lub kokosowy. Je艣li masz 艣wie偶y, dobrej jako艣ci smalec, to r贸wnie偶 b臋dzie idealny do sma偶enia p膮czk贸w. Zacznij nagrzewa膰 olej. Ustaw 艣redni膮 moc palnika i cierpliwie czekaj, a偶 garnek z olejem nagrzeje si臋 do temperatury 175 stopni.聽

Olej b臋dzie idealnie gor膮cy, je艣li kawa艂ek ciasta "rzucony" do oleju od razu wyp艂ynie i zacznie si臋 sma偶y膰. Obok garnka po艂贸偶 r臋czniki papierowe oraz cedzak do 艂owienia p膮czk贸w. Na nagrzany olej k艂ad藕 po kilka p膮czk贸w. Nie k艂ad藕 ich za du偶o na raz. P膮czki jeszcze rosn膮 w garnku, wi臋c powinny swobodnie w nim p艂ywa膰. Sma偶 je na rumiano po oko艂o 2-3 minuty na stron臋. Je艣li p膮czki za szybko si臋 rumieni膮, to zmniejsz moc palnika. Nie mo偶na ich za szybko wy艂awia膰 poniewa偶 istnieje ryzyko, 偶e b臋d膮 w 艣rodku surowe. Ka偶d膮 parti臋 odk艂adaj na r臋cznik papierowy i na kratk臋 do przestudzenia.

P膮czki domowe s膮 ju偶 gotowe do jedzenia. Mo偶esz je po usma偶eniu nadzia膰 marmolad膮 lub g臋stym d偶emem. Przygotuj sobie szerok膮 plastikow膮 strzykawk臋 (taka bez ig艂y i wstrzyknij j膮 z boku do ka偶dego p膮czka.聽Ka偶dego p膮czka mo偶esz r贸wnie偶 polukrowa膰. Lubi臋 lukrowa膰 jeszcze lekko ciep艂e p膮czki. W贸wczas nawet g臋stszy lukier 艂adnie rozchodzi si臋 po ka偶dym p膮czku i nie zostawia smug po p臋dzelku kuchennym. Na jeszcze nie zastygni臋ty lukier wysyp te偶 kandyzowan膮 sk贸rk臋 z pomara艅czy lub mieszanki owocowej.聽

Je艣li planujesz tylko opr贸szy膰 p膮czki cukrem pudrem, to zr贸b to po ca艂kowitym przestudzeniu p膮czk贸w. W innym wypadku cukier puder rozpu艣ci si臋 na p膮czkach.聽

呕ycz臋 smacznego i pami臋tajcie by si臋 za bardzo nie przeje艣膰, bo taki p膮czek ma oko艂o 300 kalorii. Warto po zjedzeniu wyj艣膰 na rower ,rolki czy d艂ugi spacer by spali膰 te zb臋dne - pyszne kalorie.


Cyryl Lukoszek kl. 7PG